Cevdet Yılmaz: Para birimlerine ilişkin hedef ve tahmin yok
CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kur ve tahminlerle ilgili keyfi bir amaç ve varsayımın bulunmadığının altını çizerek, “Serbest kur rejimi var, son dönemde ciddi bir hareketlilik var, bu kadar yüksek bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi. önümüzdeki dönemde.”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 12. Kalkınma Planı görüşmeleri sırasında milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, açıklamalarda bulundu.
Muhalefet milletvekilleri, ‘Hükümet politikalarına ilişkin önerilerimiz dikkate alınmıyor mu?’ sorusunu sordu. Cevdet Yılmaz, “Plan, program ve bütçe görüşmelerinde bu tartışmalar sonucunda bazen metne çok fazla müdahale edilmemesi, bizi bu tartışmaların anlamsız olduğu sonucuna götürmemelidir. Bu tartışmalar değerli ve yol göstericidir. Hem siyaset hem de bürokrasi. Burada muhtemelen hemen birçok şey tartışılıyor.” “Bazı konuların metinlere yansıması bekleniyor, bunlar olmayabilir ama Parlamentomuzdaki bu tartışmalar önümüzdeki dönemlerde politika, plan ve program yapılırken mutlaka yol gösterici oluyor” dedi.
Yılmaz, 12. Kalkınma Planı’nın geniş ve uzman bir kadro tarafından hazırlandığının altını çizdi. Döviz kuruna ilişkin herhangi bir hedef ve tahminlerinin bulunmadığını, serbest kur rejimi olduğunu belirten Başkan Yardımcısı Yılmaz, “Finansal piyasalarda istikrarsızlığa yol açmadan çıkış süreci devam edecek. Serbest kalan kaynakları bankacılık sistemi yönlendiriyor.” KKM’den TL mevduata geçiş ve devam edecek.Çin dışındaki gelişmekte olan ülkelerin kalkınma hızı “Türkiye’nin gerisinde kaldı” dedi.
Döviz hedefi ve tahminlerine ilişkin ise Yılmaz, döviz kuruna ilişkin bir hedef ve tahmin bulunmadığının altını çizerek, “Serbest kur rejimi var, son dönemlerde ciddi hareketlilik var, bu kadar yüksek bir seviye beklemiyoruz” dedi. Önümüzdeki dönemde faaliyetin artacağını düşünüyoruz. Teknik ve siyasi olarak beklemiyoruz” diye konuştu ve açıklamalarına şöyle devam etti. yaptı:
“Özellikle döviz kurundaki gelişmeler nominal büyümenizi etkileyip hedeflerinizi farklı yerlere taşıyabilir ancak satın alma gücü paritesine ulaştığınızda kur etkisinden arınmış bir şekilde gelişmeleri takip edebilirsiniz; şunun altını çizmek isterim. Serbest kur rejimimiz var, döviz kurunun değeri piyasadaki arz ve talep koşullarına göre belirleniyor; “Gelişmelere bağlı olarak günlük veya dönemsel olarak çeşitli hareketler yaşanıyor. Bunlar ne iddia ne de hedef, sadece çalışırken kaçınılmaz olarak ortaya çıkan sonuçlardır.”
Cevdet Yılmaz, nominal değil reel kur üzerinden değerlendirme yaptıklarını belirterek, “Gelişmekte olan ülkelerin para biriminin değeri uzun vadede değer kazanıyor, kaybetmiyor.”
Milletvekillerinin ‘düzenli ve düzensiz göç’ verileriyle ilgili sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Düzensiz göçle mücadele etmeliyiz ama düzenli göçü de hep birlikte başarmalıyız. Türkiye’nin net bir eşiği geldi. Düzenli göçe de ihtiyacı var. Tabii ki” Hangi mesleklerin hangi ülkelerden olacağını planlayarak ve doğru şekilde tasarlayarak.” Ama bir yandan da sistemsiz göçle mücadele etmemiz gerekiyor. Burada sorunun kaynağını çözecek bir yaklaşımımız var, 4 başlıktan oluşan bir stratejimiz var: Ülke içinde bu konunun etkin sınır güvenliği tedbirleriyle aktif olarak ele alınması, sağlıklı ve hızlı işleyen sınır dışı sistemlerin kurulması. Böylece, “2023 yılında doğu ve güney sınırlarımızda 176 bin 102 düzensiz göçmenin ülkemize girişi engellendi. Yapılan kontroller ve operasyonlar sonucunda yurt içinde yakalanan sistemsiz göçmen sayısı 126 bin 403 olarak kayıtlara geçti.” Yılbaşından bu yana 86 bin 791 düzensiz göçmen sınırdan sınır dışı edildi” dedi.